Kraudfanding – Zajednica u službi profesionalnih medija

06. Oct 2021 by NDNV Media Hub

Kraudfanding (eng. crowdfunding) predstavlja jedan od najzanimljivijih i najuspešnijih svetskih fenomena u oblasti finansija i start up-a.

Širom sveta uspešno je pokretao velike i male biznise i omogućavao nepoznatim i malim proizvođačima da dopru do globalne publike. U svetu je već davno prisutan i u medijskoj oblasti, a kod nas par godina unazad se pozicionira kao uspešan način prikupljanja dela sredstava koja omogućavaju posebno malim medijima da dođu do finansijske održivosti.

Neke od najpoznatijih kampanja, koje su sakupile i više miliona dolara, bile su pokrenute na specijalizovanim platformama za kraudfanding poput Kickstartera, a i ova oblast se tokom godina toliko razvila da danas postoji na stotine sličnih sajtova i uspešnih i manje uspešnih pokušaja da se takva platforma osnuje i za same medije.

Međutim, vrtoglavi razvoj e-commerce usluga u svetu i u Srbiji, doprineo je da danas svaki medij zasebno može da stvori uslove da ga zajednica i čitaoci podržavaju samo uz pomoć jednog jedinog klika.

U okviru publikacije “Kraudfanding – Zajednica u službi profesionalnih medija”, koju je izdalo Nezavisno društvo novinara Vojvodine i NDNV Media Hub,vodimo vas kroz ideju kraudfandinga, a koristićemo i priliku da vam predstavimo ključne pojmove, tehnike i uslove za uspešnu implementaciju kraudfandinga.

Klikom na baner možete preuzeti publikaciju

Izrada ove brošure omogućena je uz pomoć američkog naroda preko Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Za sadržaj ove brošure odgovoran je IREX i ona ne mora nužno odražavati stavove USAID-a i vlade Sjedinjenih Američkih Država.