Mediji civilnog društva

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) je vodeća organizacija u Vojvodini i u Srbiji u oblasti medija civilnog društva. Već deset godina pomažemo osnivanje i rad ovakvih medija, promovišemo ih kao primere dobre prakse u informisanju, učestvujemo u pisanju legislative koja se odnosi i na njih, osnivamo mreže i povezujemo se.

Mediji civilnog društva, odnosno mediji zajednice (neprofitni mediji), okrenuti su pre svega svojoj publici (zajednici), sa kojom sarađuju na sasvim poseban način. Na medijskom tržištu predstavljaju alternativu javnim i komercijalnim medijima, kojima je sve češće u fokusu profit, a ne pravovremeno i istinito informisanje. Za razliku od toga, mediji zajednice stvaraju sadržaj zajedno sa svojim čitaocima, a uključuju ih i u upravljanje i finansiranje.

Primeri širom sveta svedoče o tome da mediji zajednice mogu imati pozitivan društveni uticaj, a korz samoodrživost publici garantuju potpunu nezavisnost i efikasnost. Kao izdavač sajtova Autonomija (na srpskom i mađarskom) i Vojvođanski istraživačko-analitički centar VOICE, NDNV je pokazao da ovakve medijske platforme mogu da postanu uspešne online oaze istraživačkog i analitičkog novinarstva na lokalnom nivou, gde je informisanje u proteklim godinama bilo gotovo potpuno uništeno i iščezlo.

Naše dugogodišnje iskustvo, ali i rad sa drugim medijima civilnog društva (pre svega lokalnim), pokazalo je da u tom sektoru postoje brojni zajednički problemi, često prouzrokovani društvenim, ekonomskim ili političkim faktorima, ali da ti problemi nisu u potpunosti nepremostivi. Zato su udruživanje, administrativna i druga podrška, edukacija, razmena iskustava i saradnja, glavni alati uz pomoć kojih svakodnevno nastavljamo da gradimo nezavisnu i jaku medijsku scenu.

Kroz pakete usluga NDNV omogućava brzu i efikasnu podršku u svim segmentima medijskog poslovanja, kao i u osnivanju i rukovođenju medijima civilnog društva.

Publikacije:

Šta je potrebno za registraciju i osnivanje udruženja građana?

Za registraciju i osnivanje udruženja građana potrebno je najmanje 3 člana → domaća i strana fizička i pravna lica, gde bar jedno mora biti sa prebivalištem ili sedištem u Srbiji, kao i pripremiti prateća dokumenta.

Šta je potrebno za registraciju i osnivanje medija civilnog društva?

Za registraciju i osnivanje medija civilnog društva potrebno je popuniti registracionu prijavu upisa medija u registar medija i priložiti prateća dokumenta.

Servisni paketi koje pružamo:

  • Konsultacije i izrada dokumentacije za osnivanje udruženja građana;
  • Konsultacije i izrada dokumentacije za osnivanje medija civilnog društva;
  • Obuka za pisanje projekata;
  • Obuka za projektni menadžment;
  • Obuka za finansijski menadžment;
  • Stručna pomoć i savetovanje u oblasti projektnog i finansijskog upravljanja;
  • Stručna pomoć i savetovanje u oblasti administracije, knjigovodstva i poreskog savetovanja;

Svi paketi servisa se rade prema zahtevu klijenta i upitu. Sav prihod ostvaren ovim putem ulažemo u razvoj i podizanje kapaciteta organizacije.

Mreža medija civilnog društva kojima je NDNV pomogao u osnivanju i/ ili podizanju kapaciteta:

Magločistač

Storyteller

Pančevo.city

Agrosmart

Fabrika kreativnosti

SOinfo

InfoVranjske

Glas Šumadije

FAR

Bujanovačke

Jugpress

Autonomija.info

VOICE